Акупунктурата

Акупунктурата е рефлексогенен метод на лечение – чрез повърхностно въздействие се постига ефект в дълбочина.

“Основното, което трябва да се знае за акупунктурата, е, че тя се опитва до голяма степен да мобилизира собствените сили на организма, за да може сам да се бори със заболяването.Именно затова е по-добре лечението с акупунктура да започне още в началото на заболяването. Колкото по-рано започне пациентът, толкова по-добър ще е ефектът. В някои случаи, когато започнете по-късно, могат да бъдат лекувани само симптомите (болки, спазми, световъртеж), а самото заболяване да не се повлияе.

Чрез класическата акупунктура могат да се лекуват много неща – различни артрозни заболявания (при тях лечението има предимно симптоматичен ефект – облекчаване на болките, раздвижване на ставите), заболявания на опорно-двигателния апарат, дископатия със или без радикулит, заболявания на меките тъкани, заболявания на периферната нервна система, болестни състояния на вегетативната нервна система – мигрени, неврози, нарушен психоемоционален тонус, стомашно чревни заболявания – гастрити, язви, спазми на пилора – (поради повишена нервна възбудимост).

При ракови заболявания (както и след лечение на ракови заболявания с други методи) акупунктурата може да бъде съпътстваща терапия за подобряване на общото състояние на пациента, за облекчаване на болката и за стимулиране на собствените защитни сили на организма.

Акупунктурата може да се прилага и като превантивно и профилактично лечение на много заболявания, особено при хора, които са с понижена имунна защита. Използвана за профилактика и превенция, акупунктурата има за цел да засили и укрепи имунната система. Този метод винаги помага за намаляване на болката и за намаляване на общото напрежение на организма.

Акупунктурата има доказан много добър ефект при алергични състояния, сенни хреми и бронхиална астма. При този род заболявания тя може да помогне както за излекуването им, така и да бъде като превантивна мярка. Когато се прави превенция с акупунктура на алергични заболявания, е хубаво това да става преди началото на сезона на алергиите.

По-добре е акупунктурата да се прилага като самостоятелно лечение, за да се види чистият ефект от нея. Разбира се, тя може да бъде в комплексното лечение на много заболявания, за да се акумулира полезният ефект от няколко вида лечение.

Прилагано от квалифицирано медицинско лице, лечението с акупунктура, ако не помогне, то със сигурност няма и да навреди. “От акупунктурата няма странични отрицателни ефекти. Въпреки това тя не я използва като метод за лечение при малки деца и възрастни хора, при много изтощени пациенти и при страдащи от тежки заболявания на сърдечно-съдовата система.

Дълготраен ефект

Средната продължителност на един курс на лечение с акупунктура е от 10 до 12 дни. Практиката е през този период всеки ден да се прави сеанс, като продължителността е 20 минути (толкова остават върху тялото поставените на определените точки игли).

Независимо за лечението на какво заболяване се използва акупунктурата, винаги е препоръчително да се правят по няколко курса на лечение. По-дълготрайното влияние означава по-дълготраен ефект. Класическият модел е да се направят три курса – първият курс е за овладяване на симптомите, а вторият и третият – за затвърждаване на ефекта. Разстоянието между първия и втория курс е 15 дни, а между втория и третия – един месец.

Точките

Точките, на които се поставят иглите за акупунктура, са разположени върху 12 чифтни меридиана и две, които разделят тялото на две половини. Всеки меридиан има определена, по-обща функция. Върху тях са разположени над 670 точки. Чрез всяка една се оказва определено въздействие.При различните заболявания се засягат определени точки, които се провокират с убождането, за да се помогне на организма да реагира

Facebook Comments
Spread the love

admin

За мен