Осъзнат сън

Осъзнат сън е сън при който сънуващият е наясно, че сънува докато сънят се случва. Когато сънуващите осъзнават, те могат да участват активно във въображаемите преживявания на съня, а често и да ги манипулират. Осъзнатите сънища могат да бъдат изключително живи и реални в зависимост от степента на самоосъзнатост на сънуващия по време на съня.

Осъзнатият сън може да започне по два начина. Осъзнат сън започнат по време на сън започва като нормален сън, и сънуващият евентуално установява, че сънуваОсъзнат сън започнат от будно състояние се появява когато сънуващият премине от будно състояние директно в съня без забележима липса на осъзнатост. Осъзнатото сънуване е изследвано научно и съществуването му е доказано.

  • Литература 

Живот в сънуването-Ф.Донер….

Изкуството на сънуването-К.Кастанеда…. 

…………………………………………………………………

От   “Изследване света на осъзнатото сънуване”)

Процесът на овладяване на изкуството на осъзнатото сънуване има няколко етапа. Записването на сънищата в дневник обикновено е добро начало, а препрочитането и препреживяването на вашите сънища помага, за да сте в състояние контролирано да се осъзнаете по време на сън. Tова обикновено предхожда съзнателния контрол над сънищата и използването им за магически цели. Има няколко метода, които могат да се прилагат през определен период от време и неофитът трябва да ги изследва и овладее.

Тази секция на Liber LLL е уникална, тъй като можете да я практикувате успоредно с коя да е друга секция. В края на краищата, цялата работа се върши по време на сън, непосредствено преди заспиване или след събуждане. Така или иначе това включва промяна на нормалните навици за възприятие, което също дава предимства, що се отнася до това да бъдеш магьосник в съгласуваната реалност.

Упражнение Първо: Упражнение за наблюдение

Първото упражнение за овладяване на осъзнатото сънуване се състои в това, да бъдеш изцяло осъзнат във будно състояние. Направете това упражнение на първия ден от започването на програмата по осъзнато сънуване и след това преминете на упражнение

2. Цялостното и пълно осъзнаване на всички външни стимули във будно състояние е съществено за увеличаване вероятността да усетите, кога настъпва състоянието на сън и по този начин увеличава вероятността да се осъзнаете.

Наблюдавайте: Обърнете особено внимание на всички обекти, форми и движения около вас.

Слушайте: осъзнайте десетките хиляди звуци които сетивата ви улавят в рамките на един обикновен ден.

Почувствайте: Прокарайте дланите си по различни повърхности – лепкаво, меко, хлъзгаво, твърдо, студено, горещо…

Вкус: Концентрирайте се върху спомена за различни субстанции и си спомнете вкуса им.

Мирис: Усетете аромата на: тялото си, стаята, ухания, парфюм, домашни любимци, други хора, дъха си.

Дишане: Насочете вниманието си към своето дишане и усетете ритъма без да се опитвате да го контролирате.

Чувство: Предизвикайте чувства на омраза, любов, страх, мъка, страст.

Мисли: Отразете собствените си мисли – За какво си мислите сега? Какво си мислехте по време на това упражнение? Какви случайни мисли възникнаха?

Его: Осъзнайте, че възприятието ви за света винаги включва вас – наблюдателя. Разберете, че самият факт на наблюдението променя събитията. Имаите предвид че няма разделение между вас и субективната ви опитност. Забележете, кога сте осъзнати.

Осъзнаване: Накрая – осъзнайте, че сте способни да наблюдавате собственото си съзнание.

Упражнение второ: Опишете сънищата си

Водете дневник на сънищата си (ако вече нямате такъв). Веднъж след като се съберат дванадесет съня, започнете да търсите и категоризирате знаците в съня. Това са отличителните моменти в съня, които издават, че сънуваме. Те могат да варират от необичайни мисли до странни обекти или до крайни абсурди. Примерни неща, за които да следите:

1. Помислих си, че не искам колата да се блъсне и тя внезапно кривна назад в улицата.

2. Когато открих, че вратата е заключена, пожелах да се отвори.

3. Виждам перфектно без очилата или контактите си лещи.

4. Хората на работа ме замеряха с домати.

5. Фризъорът застреля един от клиентите.

6. Жена ми готвеше кучетата.

7. Рибата тон в хладилника се запали.

8. Да сънуваш че си от противоположния пол.

9. Да сънуваш, че си някой известен.

10. Някой/ нещо се променя пред очите ни.

11. Един великан мина.

12. Всички са със синя коса.

13. Загубих се защото улиците на родния ми град бяха променени.

14. Липсваха сгради в центъра на града.

15. Видях малко лилаво коте.

Това е кратък списък на примерни знаци в съня. Също така е възможно да забележите радикална промяна в мястото/декора (да сте в друг град или страна) или да сте съвсем различен човек (Джеймс Бонд). Може да бъде нещо толкова просто, като различен цвят на домашния ви любимец или толкова сложно, като да работите в мина на Марс.

Докато продължавате да записвате сънищата си, също започнете да водите и дневник на знаците. Подчертавайте ги докато записвате снощния сън, след това им направете списък в края на страницата. Отбележете всички схеми и модели, които се появяват. Отбележете, кои се появяват най-често. Възможно е, например, често да се озовавате в друга страна или в основното училище. Може би често срещате някого в съня си или правите нещо странно.

След като веднъж уловите комбинацията или типа знаци, които се появяват в сънищата ви най-често, оглеждайте се за нормалния им еквивалент през времето, когато сте буден. Това наблюдение ще ви подготви за осъзнатото сънуване.

Упражнение 3: ПЛАВНА техника

1) Преди лягане, наредете си да се събуждате след всеки цикъл на сън и запишете всички сънища, които евентуално сте имали. Ако това ви идва в повече, наредете си да се събудите веднага след първия цикъл на сънища след зазоряване (това обикновено се явява предпоследен цикъл на сънуване).

2) Когато се събудите от сън посред нощ, не се оставяйте да заспите отново. Опишете колкото се може повече детаили от съня.

3) Докато заспивате отново след всеки сън, който имате, концентрирайте се върху намерението да си припомните и да разпознаете съня. Повторяйте тихо “Другият път когато сънувам ще знам, че сънувам” като мантра преди заспиване.

4) Представяйте си че се получва, докато наистина се получи. Докато заспивате, повтаряйки си мантрата, помислете за последния сън, който сте имали – спомнете си знаците в него и си представете, че се осъзнавате в този сън. Проиграите съня като осъзнат, изиграите някоя фантастична сцена, проследете дейстието.

5) Разрешете си да заспите отново.

6) По време на следващия сън странните моменти ще станат толкова много, че след като изпълните техниката от т.4) ще имате осъзнат сън.

Упражнение 4: Активна техника:

1) Докато си лежите в леглото, напълно се отпуснете и освободете всяко мускулно напрежение в тялото си. Започнете да дишате дълбоко и бавно. Освободете се от всички мисли, тревоги и грижи….. Устетете пълен покой и яснота, без каквито и да било стрес и безпокойства.

2) Постепенно, ще забележите появата на визуални образи. В началото това може да са прости форми, но с течение на времето ще се усложнят. Опитайте да наблюдавате формите колкото се може по-пасивно. Не се опитавайте да уловите или да задържите изображенията. Оставете ги просто да се носят из съзнанието ви.

3) Когато образите постепенно еволюират да цялостен пейзаж, можете да навлезете в съня осъзнато и да направите, каквото си искате. Трикът в тази техника е да си припомините, че сънувате. Трябва да се поддържа баланс между осъзнатостта и съня. Ако контролът е в повече сънят ще се разпадне и премине в съзнателна фантазия. Ако контролът е недостатъчен, просто ще заспите.

Веднъж след като навлезете в състояние на осъзнато сънуване има три вида магическа дейност , с която може да се заемете:

1) Може да предпочетете да извършите магическа работа с предварително начертани сигили.
2) Можете да разширите възприятията си като се позиционирате отвъд нормалното 
осъзнаване и потърсите отговор на различни въпроси.
3) Най-накрая можете да възнамерите някакво действие в астрала – примерно да посетите някакво място със 
сънуваното си тяло.

На която и от горните теники да се спрете, важно е да си изясните предварително, какво искате да направите, да записвате подробно преживаванията си по време на сън, както и съвестно да отчитате своите постижения и неуспехи. Веднъж след като навлезете осъзнато сънуване, магическият потенциал, който имате в това състояние надхвърля въображението ви; състоянието на сънуване е форма на гнозис. Заобиколили сте психическия цензор и сте в състояние да извършите всичко, което можете да си представите. Магията извършена от състояние на осъзнато сънуване обхваща няколко аспекта на магическата евокация.

 

За да видите и старите коментари по-доло натиснете бутона Sort by в дясно и го настройте на Oldest .

Facebook Comments
Spread the love

admin

За мен