Ци Гун-Атакуване на точките

Ци-Гун се използва както като лечебна гимнастика,така и има приложение и в бойните изкуства

Китайците изучават и разбиват бойните изкуства вече повече от 4000 години. В началото те имали на разположение ограничен брой техники, използващи грубата сила. Бойното приложение на Ци започнало не по-рано от 200 г. пр.н.е., когато били добре изучени циркулацията на Ци и акупунктурата. вниманието, отделяно на този аспект на приложение, нараснало, когато в манастира Шаолин започнали да се използват упражненията Уай Дан на Да Мо през 536 г. от н.е. въпреки, че упражнението И Джин Дзин се използвало само за подобряване на здравето, монасите открили, че то значително увеличава силата и ефективността на техните мускули. Тренировките им позволили също да насочват Ци към различни части на тялото, за да могат да издържат на удари. Естествено е, че те използвали това в бойните изкуства. Изучаването на бойните изкуства било необходимост за това време, за се защитава манастирската собственост, а също така то било необходимо и при пътуване. Оттогава насам употребата на Уай Дан за укрепване на Ци и усъвършенстване на бойните изкуства била подложена на широко изследване.

След като веднъж станало ясно, че балансирания, не възпрепятстван поток на Ци е необходим за живота и благополучието, следващата стъпка била да се намерят начини за влияние върху потока на Ци на врага. Майсторите на бойните изкуства открили, че измежду всичките неколкостотин акупунктурни кухини, 108 могат лесно да се засегнат чрез удар, натиск, сграбчване или удар с крак. Удрянето по кухините с цел причиняване на смърт, загуба на съзнанието или парализа е наречено „точков удар“ или „точков натиск“. Тази техника заедно със „запечатване на дъха или вена“ се счита за висше изкуство в Кунфу.

Удрянето на противника по такъв начин, че да се причини блокиране на трахеята или спазъм на белите дробове или диафрагмата така, че той да не може да диша, се нарича „запечатване на дъха“. „Запечатване на вената“ означава удар или натиск върху кухини така, че да се блокира снабдяването на мозъка с кръв, причинявайки по този начин загуба на съзнание. Силата, необходима за поразяване на кухините, се постига от боеца чрез закаляване и трениране на ръцете и пръстите с такива методи като „желязната Пясъчна Длан“ и „Тайният Меч“. Били създадени и такива тренировъчни методи за проникване като удряне на пламъка на свещ и пляскане на парче плат.

Атакуването на точките е техника, при която практикуващият засяга циркулацията на Ци или на кръвта на противника чрез удар по дадена кухина с пръст, длан. юмрук, крак или лакът, или пък чрез сграбчване. Когато ударът върху кухината е бил ефективен могат да се случат няколко неща:

Ударът може да засегне циркулацията на Ци и да причини нарушение в действието на съответния вътрешен орган. Например, удар в подмишничната ямка, засягащ канала на сърцето, би причинил шок на сърцето по същия начин, както ударът по нерва, минаващ през лакътя, ще засегне ръката.

Ударът може да засегне както Ци-циркулацията, така и циркулацията на кръвта. Когато се нанесе удар по кухина, резултатът е спазъм на мускулите, намиращи се наоколо, което от своя страна прекъсва потока на кръвта. Ако е приложена значителна сила и е засегната артерия, тя се разкъсва, което обикновено води до смърт. Например, удар в слепоочието причинява сътресение на мозъка и разкъсва сънната артерия. Слаб удар в слепоочието води до загуба на съзнание.

Ударът може пряко да засегне вътрешен орган. Този начин на удряне се нарича още Ци Куан Да или „Удряне по органите“. Например, удар в слънчевия сплит шокира сърцето и може да причини смърт. Удар в черния дроб причинява спазъм на мускулите наоколо и води до увреждането му. При приложена голяма сила той се разкъсва. Черният дроб и бъбреците са особено чувствителни към подобни атаки.

При редица кухини ударът върху тях не води до видими наранявания. Всъщност, ударът причинява застой на Ци в областта и след известно време – месец, два или даже година, човек се разболява или умира. Например, удари в кухините разположени на гръбначния стълб общо взето не показват ефект, който обаче се проявява доста по-късно. От анатомията и акупунктурата е известно, че гръбначният стълб е ствола на тялото за нервната система и главния проводник на Ци. Ако се наранят кухините разположени в областта на гръбнака, то потока на Ци към органа свързан с тази област отслабва, което довежда в крайна сметка до нарушения в действието му.

Има редица кухини, които при удар временно изваждат от строя противника. Например, удар в кухината Тянцзун върху рамото води до парализа на рамото и ръката. Друг пример, известен на всеки е вдлъбнатината на лакътя или кухината Шаохай.

Последния вид точков удар причинява зашеметяване на противника, води до замайването му или дотам, че той да не може да се държи на краката си.

Facebook Comments
Spread the love

admin

За мен